PAMPERING


Mjed je prirodni materijal te reagira na svoje okruženje, posebno na vlagu i kemikalije, uključujući i kozmetiku koju upotrebljavate.

 

Ne brini ako tvoj nakit od mjedi s vremenom promijeni boju od žuto zlatne do crveno ili smeđe zlatne, to je uobičajeno. Prvu pomoć možeš mu pružiti kroz samo četiri jednostavna koraka:

1

Uranjanje u kisele tekućine poput soka od rajčice, limunovog soka, Coca-Cole ili alkoholnog ocata omekšat će površinski sloj i olakšati čišćenje. Jako je važno da bisere, koralje i ostale perle uvijek držiš izvan površine kisele tekućine kako im se ne bi oštetio sjaj.

 2

Nakon pet minuta namakanja, površinu lagano istrljaj četkicom ili prstima jer se tada skida potamnjeli sloj ispod kojeg te čeka predivna zlaćana boja.

Ispiranje čistom vodom kako kiselina ne bi nastavila nagrizati mjed.

 4

Posljednji korak je brisanje suhom krpicom. Nemoj ga preskakati jer kloridi u vodi mogu ostaviti bijele mrlje po mjedenoj površini. Ako se to dogodi, možeš ih ukloniti ponavljanjem ovog postupka. 

Brusni papir 

Ako želiš, za davanje mat finiša upotrijebi fini brusni papir. Ovaj postupak možeš ponavljati bez straha da će se zlaćana boja oljuštiti ili izgrebati: to se neće dogoditi jer se ne radi o laku ili površinskom premazu već o materijalu koji je zbog mješavine bakra i cinka dubinski zlatne boje. 
Ako si pak stara duša, ne trebaju ti ove upute jer ćeš nakit ostaviti da dostojanstveno stari i dobiva neponovljivu mesinganu patinu.

 


 

Najbolje su, naravno, preventivne mjere:

Stavljanje nakita neka bude zadnja stvar ujutro, a skidanje nakita prva navečer

Skinite nakit kada čistite, bojite kosu, kupate se ili tuširate – kemijska sredstva mogu uzrokovati tamnjenje mjedi

Ne nanosite parfem ili dezodorans direktno na nakit

Poželjno je skinuti nakit prije spavanje

Spremite ga na suho mjesto zaštićeno od sunca

Prije spremanja obrišite nakit mekom krpom kako bi odstranili znoj i nečistoće.

.